Sıkça Sorulan Sorular

Koçluk Nedir ?

ICF koçluğu şöyle tanımlar; günümüzün belirsiz ve karmaşık ortamlarında, kişisel ve mesleki potansiyeli maksimize eden, müşteriyi daha fazla düşünmeye teşvik ederek yaratıcı süreçler içine girmesi için ilham veren, müşteri ile koçun işbirliği içinde olduğu bir ilişkidir. Koçlar her müşterinin yaratıcı, becerikli ve bütün olduğuna inanır. Bu temel üzerine kurulunca koçun sorumlulukları şunlardır:

  • Müşterinin ulaşmasını istediği şeyleri keşfetmek, netleştirmek ve uyum sağlamak
  • Müşterinin kendini keşfetmesi konusunda onu teşvik etmek
  • Müşteri tarafından üretilen çözümleri ve stratejileri ortaya çıkarmak
  • Müşteriyi sorumlu ve hesap verebilir tutmak

Bu süreç, müşterilerin liderlik becerilerini geliştirir ve potansiyellerini ortaya çıkarırken, iş ve özel yaşamlarındaki durumlarını geliştirmelerine önemli ölçüde yardımcı olur.

( Bilgiler ICF Türkiye sayfasından alıntıdır.)

Profesyonel Koçluk, insanların hayatlarında, kariyerlerinde, işlerinde veya organizasyonlarında olağanüstü sonuçlar üretmelerine yardımcı olan sürekli profesyonel bir ilişkidir.

Koçluk süreciyle, müşteriler öğrenmelerini yoğunlaştırır, performanslarını artırır ve yaşam kalitelerini arttırır. Her toplantıda, danışan görüşmenin odağını seçerken, Koç da dinleyip gözlemler ve sorularla katkıda bulunur. Bu etkileşim anlaşılırlık oluşturur ve danışanı harekete geçirir.

ICF akredite program mezunu koçlar ve ICF sertifikalı koçlar bu meslekte  yetkinlikler açısından en doğru sonuçları alabileceğiniz yol arkadaşlarınızdır.

Koç Olmak İçin Neler Gereklidir ?

Son dönemde bir çok kişinin “Yaşam Koçu Olmak İstiyorum” dediğini duyuyorum. Yaşam koçu olmak bir çok kişinin hayallerini süslemektedir. Özel bir meslek olması ancak pek de kolay bir meslek olmaması nedeniyle eğitim almanın da çok önemli olduğu bir alandır. Yaşam Koçu olmak isteyenlere bizim önerimiz; uluslararası geçerliliği olan bir eğitim almaları ve devamlı eğitimlerine uygun pratik yapmalarıdır.
Sadece şunu söyleyebiliriz ki, kendi hayatımızda isteklerinize ulaşmadan başkalarının hayatında fark yaratmada başarılı olamayacağız. Öncelikle koçluk eğitimi almayı kendi hayatımızda fark yaratabilmek adına düşünmeli ve bu anlayışla devam etmeli, sonrası zaten kendiliğinden gelecektir.
Koçluk eğitimi alırken size tavsiyemiz özellikle ICF onaylı ya da lisanslı yerlere güvenmeniz ve eğitiminizi bu yerlerde tamamlamanızdır.
Dünyada en güçlü iki profesyonel koç derneğinden birisidir.

Dünyadaki En Güçlü Profesyonel Koç Akreditasyonları ve Dernekleri Hangileridir ?

Uluslararası Koçluk Federasyonu – International Coach Federation (ICF)

Dünyada en etkin olduğu düşünülen koçluk dernekleri ICF olduğu kabul edilmekle birlikte aşağıdaki koçluk dernekleri de üyelerine destek olmaktadır.

Koçluk Derneği- Association for Coaching (AC)

Yönderlik ve Koçluk Derneği – European Mentoring & Coaching Council(EMCC)

Uluslararası Koçluk Derneği (International Association of Coaching-IAC)

Koçluk Uluslararası Derneği (International Coaching Association-ICA)

Uluslararası Koçluk Enstitüsü (The International Institute of Coaching)

Asia Pasifik Koçlar Birliği (The Asia Pacific Alliance of Coaches)

Avustralya-Zellanda Akredite Koçlar Birliği (The ANZI)

Koçluk Süpervizörleri Derneği (Association of Coaching Supervisors)

Avrupa Koçları (Eurocoach)

Coachville

Uluslararası Yaşam Koçları Derneği (The International Association of Professional Life Coaches)

Uluslararası Koçluk Federasyonu (ICF) Nedir ?

1995’de Amerika Birleşik Devletleri’nde kurulmuş olan Uluslararası Koçluk Federasyonu (ICF), yüksek standartlar koyarak, bağımsız belgeleme sağlayarak , unvanlı koçlar için dünya çapında bir ağ oluşturmuştur.

100‘ü aşan ülkeyi temsil eden 19,000’den fazla  profesyonel, bireysel ve kurumsal koç üyesi ile Uluslararası Koçluk Federasyonu (ICF), küresel anlamda koçluk mesleğinin sesi olmaktadır.

Üç tip ünvan sağlamaktadır.

MCC (Master Certified Coach) ( Min 2500 saat tecrübeye işaret eder)

PCC (Professional Certified Coach) (Min 500 saat tecrübeye işaret eder)

ACC (Associate Certified Coach) (Min 100 saat tecrübeye işaret eder)

Koçluk Derneği (AC) Nedir ?

Association for Coaching in TurkeyAssociation for Coaching® (AC), en iyi koçluk uygulamalarını yaygınlaştırmaya ve koçluk bilincini ve standartlarını dünya çapında arttırmaya kendini adamış, bağımsız, kar amacı gütmeyen, profesyonel bir kurumdur.AC’nin amacı; koçluğun mükemmelleşmesine ilham vermek ve önderlik etmek, koçluk mesleğini geliştirmek ve sırasıyla bireylerde, kurumlarda ve toplumda uzun soluklu bir fark yaratmaktır. Bu amaçlar ile 50’den fazla ülkede yer alan AC, Türkiye’de varlığını genişletmeye devam etmektedir.

Profesyonel Koçluk Eğitimleri Neden Bu Kadar Çeşitli ve Ücretleri Neden Birbirinden Farklıdır ?

Profesyonel Koç olmak için araştırma yapıyorsanız eğitimlerin çeşitliliği ve neye göre, nasıl fiyatlandırma yapıldığı konusu aklınızı karıştıracaktır. Karşılaşacağınız genel tabloya bakalım:

  • ICF ve AC akredite Koçluk eğitimi veren kurumlar

International Coach Federation (ICF) ve Association for Coaching (AC) Dünyada Koçluk yetkinliklerini belirleyen global kurumlardır.

Seçtiğiniz Koçluk okulu ICF ve AC onaylı olduğunu söylüyorsa lütfen ICF ve AC’nin web sayfalarında kurumun akredite olup olmadığını kontrol edin.

  • ICF akredite Koçluk okullarından ACTP akredite kurumlar fiyatlarının ACSTH akredite koçluk okullarına göre daha pahalı olmasını mentor koçluk eğitimlerini fiyata dahil etmelerine bağlarlar. Oysa grup mentorluğu ya da bireysel mentorluk eğitimini ICF/ ACSTH akredite bir Koçluk okulundan 2100 – 3500 TL+KDV fiyat aralığında bulabilirsiniz.
  • ICF ya da AC akredite kurumların bir kısmı modüller üzerinden fiyatlandırma yaparak programın bazı parçalarının fiyatını verebilirler. Fiyat alırken lütfen Profesyonel Koçluk eğitimi programın toplamda ne kadar ücretle fiyatlandırılacağını öğrenin.
  • Üniversite onaylı sertifika veren kurumlar (burada eğitimi veren kurumun tecrübesi ve program onaylarına dikkat etmenizi öneririz.)
  • Mevcut olmayan sahte onayların logolarını web sayfalarına ve sertifikalarına ekleyen sözde akredite kurumlar.( ICF ve AC onaylarına sahip olmadıkları halde bunu sertifikalarında ya da web sayfalarında kullanan kurumlara da maalesef rastlanmaktadır. Kurumun onaylarını lütfen akredite kurumlar arasında görerek emin olunuz.)
  • Uzaktan Koçluk eğitimi veren kurumlar.

Koçluk eğitimi yetkinlikleri kazanımı mevcut değildir. Profesyonel Koçluk okuyarak ya da dinleyerek yapılabilecek bir meslek değildir. Eğitim interaktif olmalı ve mutlaka Koçluk yetkinlikleri üzerinde uygulama çalışmaları, egzersizler yapılarak adaylara geribildirim vererek gelişimleri sağlanmalıdır.

  • Hiçbir akreditasyonu olmayan ve koçluk eğitimi ve sertifikası veren kurumlar

Fiyatlar döviz kuru değişimine göre, lisans, akreditasyon, içerik, eğitim süresi modül sayısı, eğitim veren eğitimcinin yetkinliği ve lisansı gibi parametrelere bağlı olarak değişkenlik gösterir.

Kurucuları arasında olduğumuz Mesleki Yeterlilik Belgeli Koçlardan oluşan Uzman Koçlar Derneğimizin amaçlarından biri Türkiye’de Koçluk eğitimlerinde var olmayan standardizasyonu sağlayacak yaptırımları oluşturmaktır.

Gaye Vildan Öztuna – FA Coach Academy

Koçluk Hizmeti Neden Alınır ?

Koçluk, performans geliştirmede ve her türlü öğretinin kazanılmasında en hızlı yöntemdir. Koçluk süreci müşterilerin daha iyi hedefler belirlemesini, daha iyi kararlar alarak daha fazla aksiyonda bulunmasını ve potansiyelini  maksimum düzeyde kullanmasını sağlayan sistematik bir süreçtir. Bu süreç, birlikte kararlaştırılan sonuçlara ulaşmak amacıyla koç ve müşterinin gerçekleştirdiği planlı bir yolculuktur.

Koçluk günümüzde meslek olarak giderek daha popüler hale geliyor. Bu doğal bir süreç.  Bir çok meslek ihtiyaçtan doğdu. Koçluk da öyle. Değişimleri ihtiyaçlar doğurur ve modern hayatın içinde değişime duyulan ihtiyaç, koçluğun kapılarını taliplerine sonuna kadar açtı. Modern hayatın içinde hızlı tüketilen toplumun parçasına haline geldik. Zaman bile bazılarının söylediği gibi gözle görülür şekilde daha hızlı akıyor. Hıza ayak uydurmak, hızlı sonuçlar almak ve hemen elle tutulur gelişmeler görmek istiyor insanlar. Ayrıca insanlar kendi yaşamını sorgulamaktan da büyük haz almaya başladı. Yapılan araştırmalar bundan sonra en popüler mesleklerin insanlara kendini iyi hissettirecek meslekler olduğunu gösteriyor.

Koçlukta bugün gelinen noktada çeşit fazlalığı ve rekabet doğmuştur. Rekabet daha iyi olmayı gerektirir. Bu nedenle koçluğa talep artarak devam edecek; koçluk mesleğinin ve kaliteli koçların önemi daha da belirgin hale gelecektir.

Koçluğu Terapiden Mentorluk veya Danışmanlıktan Farkı Nedir ?
  • Terapi, problem odaklı, koçluk ise potansiyel odaklıdır. Terapi iyileştirme amaçlıdır, koçluk yeni olasılıklar yaratır. Terapide uzman-danışan ilişkisi vardır, koç ise müşteri ile aynı seviyededir. Koçluk ilişkisinde farkındalık, aksiyon, sorumluluk ve takip üzerinde durulur.
  • Danışmanlık ise uzmanlık alanlarında bilgi verir, problemleri teşhis eder, reçete yazar, çözüm getirir. Koçluk, müşteriye kendi çözümlerini buldurur.
  • Mentor, sahip olduğu tecrübesini paylaşarak yol gösterir. Koçlar mentorluk yapabilir ancak bu koçluk ilişkisi değildir.
Bireysel Koçluk Seanslarında Çalışılan Konular Nelerdir ?

Koçluk interaktif bir süreç olup insanların ve organizasyonların daha hızlı gelişmesine ve daha iyi sonuçlar elde etmesine yardımcı olur. Koçlar müşterileriyle iş, kariyer, finans, sağlık ve ilişkiler gibi çok çeşitli alanlarda çalışır. Müşteriler;

İletişim becerilerini geliştirmek

Duygularını yönetmek

İlişkilerini daha mükemmele taşımak

Kişisel performansı arttırmak

Yaşam tatminlerini artırmak

Kariyer planı oluşturmak

Mevcut kariyerlerini ileriye taşımak

Değişen durumlara uyum sağlamak

İş ve özel yaşam dengesi kurmak

Zamanı daha iyi yönetebilmek

Ataletle mücadele edebilmek

Özgüven geliştirmek

Alışkanlıklarından kurtulmak ve yeni bir beceri geliştirmek

Yaratıcılıklarını artırmak

Stresle mücadele edebilmek

Daha sağlıklı olmak

Gerçekçi ve ulaşılabilir net hedefleri belirlemek ve belirlenen hedefler doğrultusunda gelişimini sağlamak.

Yaşam kalitesini iyileştirmek ve kendisinden memnuniyet seviyesini hedeflediği düzeye getirmek gibi konularda koçluk alabilirler.

Koçluk Hizmeti Süreci Nasıl İlerler ?

Bireysel olarak koçluk hizmeti almak isteyenler ön görüşmeye davet edilir.  Görüşme sırasında danışan kişinin neye ihtiyacı olduğu belirlenir. Danışanın konusu koçluk alanları dışında ise  ICF etik kurallarına göre uygun profesyonel destek ( psikoterapi ya da danışmanlık gibi..) ilgili alanlara yönlendirilir.

Müşterinin (ICF koçluk alan kişiyi bu isimle tanımlar)  konusu koçluk alanları dahilinde ise, çalışılacak Koçluk alanına uygun Koç -müşteri eşleştirmesi yapılır. Bu doğrultuda kendi aralarında belirleyecekleri tarih, saat ve yerde buluşarak koçluk seanslarını gerçekleştirirler.

Koç – müşteri ilişkisinde Koça duyulan güven, uyum ve eşit seviyede bir ilişki söz konusudur.

FA Coach Academy profesyonel koçları ICF (Uluslararası Koçluk Federasyonu)  etik kuralları çerçevesinde müşterinin seanslarda paylaştığı hiç bir bilgiyi onun izni olmadan kimseyle paylaşmayacaklarını taahhüt ederler.

Müşterinin ve koçun hakları sözleşmeyle güvence altına alınır. Sözleşmede, koçluk hizmetinin türü, süresi, ücretlendirme ve hangi durumları kapsamadığı açık bir şekilde belirtilir.

Seçilen koç ile müşteri sözleşme yaptıktan sonra sürece başlar. Güven ve samimiyet ilişkisine dayalı bu süreçte Koç müştesinin potansiyelini maksimize etmekle yükümlüdür. Müşterinin hedeflerine giden bu harika yol arkadaşlığında Koç tarafından her seansta müşterinin gelişimi takip edilerek tıkandığı noktalar varsa üzerinde çalışılır.

Koçluk , müşteri ile koç arasında kurulan bir gelişim ilişkisidir. Sürecin verimli olması için  minimum 8-12 seans birlikte çalışılmasını tavsiye ederiz.

Koçluk Hizmeti Süreci Nasıl İlerler ?

Bireysel olarak koçluk hizmeti almak isteyenler ön görüşmeye davet edilir.  Görüşme sırasında danışan kişinin neye ihtiyacı olduğu belirlenir. Danışanın konusu koçluk alanları dışında ise  ICF etik kurallarına göre uygun profesyonel destek ( psikoterapi ya da danışmanlık gibi..) ilgili alanlara yönlendirilir.

Müşterinin (ICF koçluk alan kişiyi bu isimle tanımlar)  konusu koçluk alanları dahilinde ise, çalışılacak Koçluk alanına uygun Koç -müşteri eşleştirmesi yapılır. Bu doğrultuda kendi aralarında belirleyecekleri tarih, saat ve yerde buluşarak koçluk seanslarını gerçekleştirirler.

Koç – müşteri ilişkisinde Koça duyulan güven, uyum ve eşit seviyede bir ilişki söz konusudur.

FA Coach Academy profesyonel koçları ICF (Uluslararası Koçluk Federasyonu)  etik kuralları çerçevesinde müşterinin seanslarda paylaştığı hiç bir bilgiyi onun izni olmadan kimseyle paylaşmayacaklarını taahhüt ederler.

Müşterinin ve koçun hakları sözleşmeyle güvence altına alınır. Sözleşmede, koçluk hizmetinin türü, süresi, ücretlendirme ve hangi durumları kapsamadığı açık bir şekilde belirtilir.

Seçilen koç ile müşteri sözleşme yaptıktan sonra sürece başlar. Güven ve samimiyet ilişkisine dayalı bu süreçte Koç müştesinin potansiyelini maksimize etmekle yükümlüdür. Müşterinin hedeflerine giden bu harika yol arkadaşlığında Koç tarafından her seansta müşterinin gelişimi takip edilerek tıkandığı noktalar varsa üzerinde çalışılır.

Koçluk , müşteri ile koç arasında kurulan bir gelişim ilişkisidir. Sürecin verimli olması için  minimum 8-12 seans birlikte çalışılmasını tavsiye ederiz.

Koçluğun Faydaları Nelerdir ?

Bir Koç ile Görüşmenin Faydaları

Profesyonel Koçluk insanın hayatında birçok harika fayda yaratır; örneğin kişinin hayatındaki zorluklara farklı ve yeni açılardan bakmasını sağlar, karar verme becerilerini geliştirir, kişiler arası ilişkilerde etkinlik sağlar ve güveni arttırır. Sadece bununla da kalmaz; koçluk almaya başlayıp devam edenlerin hayatında verimlilik, yaşam ve işinde memnuniyet ve ilgili hedeflere ulaşılması gibi konularda belirgin bir gelişme gözlenmiştir.

Artan Üretkenlik

Profesyonel koçluk kişinin potansiyelini en üst düzeye çıkarır ve dolayısıyla gizli üretkenlik kaynaklarının kilidini açar.

Olumlu insanlar

Organizasyonel talepleri karşılamak için zor ortamlarda çalışanlarda kendine güveni oluşturmak kritik önem taşır.

Yatırımın getirisi

Koçluk, ölçülebilir sonuçlara odaklanarak ilerlemeye odaklanır. Şirketlerin büyük çoğunluğu (% 86) en azından yatırımlarının geri dönüşünü aldıklarını söylüyor.

Memnun Müşteriler

Bir koç ile görüşen hemen hemen tüm şirketler ve kişiler aldıkları hizmetten memnun olduklarını belirtmiştir.

Koçluğun faydaları hakkında daha fazla bilgi, vaka incelemeleri ve sektör raporları da dahil olmak üzere ICF Araştırma Portalı’nda bulunabilir.

Kaynak: ICF Global Koçluk Müşteri Çalışması ICF tarafından yaptırılmış ancak PricewaterhouseCoopers tarafından bağımsız bir şekilde yürütülmüştür.

( Bilgiler ICF Türkiye sayfasından alıntıdır.)

Koç Seviye 6 Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir ?

Koçluk hizmeti, dünyada 30 yılı aşkın bir süredir yapılmakta iken Türkiye için son 15 yıldır ön plana çıktı ve 29 Haziran 2013 yılında Türkiye’ de meslek statüsünü kazandı.
MYK Yönetim Kurulu 22.03.2017 tarihli ve 2017/32 sayılı kararı ile 15UY0215-6 Koç (Seviye 6) (Rev. No.: 00) ulusal yeterliliğinde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almak isteyen bireylerin, bu yeterliliklerde yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarına başvurmaları gerekmektedir. Başvuru, sınav ve belgelendirme işlemleri, MYK mevzuatı ve ilgili ulusal yeterliliklere uygun olarak yetkilendirilmiş kuruluşlarca belirlenen usuller çerçevesinde yürütülecektir.
Koçluk mesleğinin itibarını gururla paylaşabilmek için, çeşitli zorlu sınavlardan geçerek meslek belgesini almış koçların sayısını arttırmak ve koçluk mesleğini, kendi saygınlığı içinde, bilgi ve becerileri sınanmış ve onaylanmış kişilerin devam ettirmesini sağlamak ve bu durumu yaygınlaştırmak amacıyla Meslek Belgesi alan Koçların sayısı hızla artmaktadır.

Yönetici Koçluğunun Üzerinde Çalıştığı Bazı Konular Nelerdir ?

Bir organizasyonu yönetebilmesi için yöneticinin kapasitesini arttırmak (planlamak, örgütlemek, kontrol etmek, vizyon sahibi olmak, diğerlerinin gelişmesini sağlamak vb…)

Kişisel farkındalık, “kör noktaları” fark etme, düşünceleri savunma ve sınırlandırma, duygusal etkinlik gibi psikolojik ve kişisel üstünlük becerilerini arttırmak.

Yöneticinin iş ve yaşam istekleri arasındaki dengeyi sağlamak , geliştirmek.

Yöneticinin liderlik, yönetim ve takım oluşturma becerilerini geliştirmek

Koçluk Seanslarında Koç'un Rolü Nedir ?

Koç:

Bireyin veya takımın, başkalarına karşı farkındalığını ve genel farkındalığı arttıran objektif değerlendirme ve gözlemleri sağlar

Bireyin veya takımın koşullarını tam olarak anlamak için dinler

Alternatifler ve fırsatları keşfetme, dikkatlice planlama ve karar verme süreçlerinde müşterisine aynalama yaparak yansıtır.

Fırsatları ve potansiyeli görmesi için müşterisini destekler, kişisel gücü ve tutkularıyla orantılı şekilde zorluklara meydan okuması için teşvik eder.

Yeni bakış açılarının ortaya çıkması için farklı şekilde düşünmeye teşvik eder.

Karanlıkta kalmış farklı ve yeni olasılıkları aydınlatmak, alternatif senaryoların oluşturulmasını desteklemek için görülmeyeni görünür kılmaya destek olur.

Gizlilik dahil, koçluk ilişkisinde tüm mesleki sınırları korur ve koçluk mesleğinin etik kurallarına uyar.

( Bilgiler ICF Türkiye sayfasından alıntıdır.)

Koçluk Seanslarında Müşteri'nin Rolü Nedir ?

Müşteri:

Koçluk gündemini oluşturur.

Başkalarıyla ve kendisiyle ilgili farkındalığını arttırmak için değerlendirmeler ve gözlemler yapar.

Kişisel ve/veya kurumsal başarıyı zihninde canlandırır ve öngörür.

Kişisel kararlar ve eylemler için tam sorumluluk almayı kabul eder.

Olasılıkları düşünme ve yeni bakış açılarını geliştirmek için koçluk sürecinden yararlanır.

Kişisel amaç ve tutkularla uyumlu olacak şekilde cesurca harekete geçer.

Büyük resim düşüncesi ve problem çözme becerileri ile birlikte etkileşime girer.

Koç tarafından sağlanan araçları, kavramları, modelleri ve ilkeleri ele alarak, ileriye yönelik etkili eylemler yürütür.

( Bilgiler ICF Türkiye sayfasından alıntıdır.)

Koçluktan Kimler Faydalanabilir ?

Sizin veya şirketinizin koçluktan fayda sağlayıp, sağlamayacağını belirlemek için koçluk aldığınızda neleri başarmak istediğinizi özetleyerek başlayabilirsiniz. Bir birey ya da şirket, arzulanan sonuç hakkında oldukça net bir fikre sahip ise, koç ve müşteri işbirliği bu sonucun daha kolay nasıl elde edilebileceği konusunda strateji geliştirmeyi sağlayan faydalı bir araç olabilir.

Koçluk bir ortaklık olduğuna göre, iş birliğini ve diğer yeni bakış açılarının nasıl değerlendirildiğini kendinize sorun. Ayrıca, kendinizin veya işletmenizin gerçek değişiklikler yapmaya yönelik  zaman ve enerji ayırmaya hazır olup olmadığını sorun. Cevap evet ise, o zaman koçluk büyümek ve geliştirmek için faydalı bir yol olacaktır.

Bir Koçluktan Koçluk Seansları Almak İçin Sebepleri Nelerdir ?

Bir kişi veya ekip, (bunlarla sınırlı olmaksızın) aşağıdakiler dahil, birçok nedenden dolayı bir koç ile görüşmeyi seçebilir:

  • Acil veya mecburi bir durumun kişiyi zorlaması (sınırların zorlanması gereken bir durum, zorluk ya da fırsat),
  • Bilgi, beceri, güven veya kaynaklarda bir eksiklik olması durumu,
  • İstenen sonuçlara ulaşmayı hızlandırma arzusu,
  • Net ve açık bir şekilde seçim yapılabilme eksikliği,
  • Başarının problemli bir hal almaya başlaması,
  • İş ve özel yaşamda denge eksikliğinin istenmeyen sonuçlar doğurması,
  • Temel güçlü yanların, bunların en iyi nasıl kullanılabileceği ile birlikte tanımlanması gerekliliği.

( Bilgiler ICF Türkiye sayfasından alıntıdır.)

Koçluğun İşe Yaradığı Durumlar Nelerdir ?

Profesyonel Koçluğun birçok faydası vardır. Koçluk hizmeti alanların kendilerini zorlayan konulara ve ellerindeki fırsatlara farklı bir açıdan bakabildiğini, düşünme ve karar alma süreçlerinin geliştiğini, kişiler arası ilişkilerde daha etkin olduğunu, iş ve özel yaşamlarında kendilerine daha çok güvendiklerini gösteren birçok araştırma bulunmaktadır.

Kişisel etkinliklerini arttırma konusunda kararlı olan müşteriler, üretken olma, iş ve özel hayatlarından doyum alma, kendilerine koydukları hedeflere ulaşma gibi alanlarda takdire değer sonuçlar alabilirler.

2009 ICF Global Koçluk Müşterisi Araştırması’na göre, profesyonel koçluk hizmetinden yararlanan şirketlerin bu konuda yaptıkları yatırım yedi katı ile kendilerine geri dönmüştür. Bireysel koçluk hizmeti alan müşterilerde de bu oran, yatırımın 3.44 katıdır.

Koçluk kişiyi birçok alanda hedefine taşıyabilir. 2010 ICF Global Tüketici Farkındalık Araştırması’nın sonuçlarına göre, araştırmaya katılanların beşte ikisinden fazlası (%42,6) koçluk motivasyonları olarak “bireysel performanslarını ve/veya ekip performanslarını geliştirmeyi” göstermiştir. Bunun ardından gelen diğer motivasyon alanları ise “profesyonel kariyer fırsatlarını genişletmek” (%38,8) ve “iş yönetim stratejilerini geliştirmektir”. (%36,1).  Daha kişisel olan diğer motivasyon alanları ise, “kendine saygı/ güvenini arttırmak” ve “iş yaşamı / özel yaşam dengesini kurabilmektir”.

Koçluğun yararlarıyla ilgili daha çok bilgi edinmek için, ICF Araştırma Portalı’nı ziyaret edip vaka çalışmaları, sektör raporları ve diğer kaynaklara göz atabilirsiniz.

( Bilgiler ICF Türkiye sayfasından alıntıdır.)

Koç Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz ?

Koç seçim sürecindeyken, aşağıdaki ipuçlarını dikkate almanız size faydalı olacaktır:

  • Koçluk ile ilgili bilgi sahibi olarak Koçluk hizmetinin tam olarak neleri kapsadığını bilin.
  • Koç ile ön görüşme yaparak ihtiyacınıza cevap verebilir mi? bilgi alın.
  • Mümkünse sadece ‘’Yaşam Koç’u’’ değil, çalışacağınız alanla ilgili uzmanlığı olan bir Koç tercih edin.
  •  Koçluğun önemli bir ilişki olduğunu aklınızda bulundurun. Koç ve koçluk alacak kişi arasındaki ilişki uyumlu olmalıdır.
  • Koçluk eğitim detayları (ICF tarafından onaylanmış eğitim kurumları tarafından mı, farklı bir eğitim kurumundan mı? eğitim alınmış)
  • Koçluğuna katkı sağladığını düşündüğü özelliğini ya da iş tecrübesi ile ilgili bilgi almak önemlidir.
  • ICF ünvanlı olması ve Mesleki Yeterlilik belgeli Koç olması tercih sebebidir.
Seanslarda Kullanılan Koçluk Soruları Nasıl Olmalıdır ?

Bir koç, insanların öğrenme ve kendilerini tanıma sürecini harekete geçirir. Müşteri kendi cevaplarını bularak gerçek bir öğrenme yaşar. Soru sormak bu aşamada tek yöntemdir.

Koçun soracağı güçlü soru, günümüz sorularının yapısından ve formundan farklıdır.

Güçlü soruların üç temel özelliği vardır: İleri götüren olması, yargılayıcı olmaması ve çözüm odaklı olması.

İleriye götürenden kasıt sorulan soruların müşteriyi hedeflerine taşıyıcı özellikte olmasıdır. Sorulan geçmişteki “neden”lerden ziyade, gelecekteki “nasıl”ları içermelidir. Güçlü soru sormakla ilgili bir formül yoktur.

Tecrübelerimize göre potansiyel koçlar sıklıkla “soru örnekleri” ararlar. Tek bir konu, tek bir insan yapısı ve tek bir beklenti olsaydı bunu yapabilirdik ama herkes birbirinden farklı yapıya ve beklentiye sahip olduğundan bu çok anlamlı değildir.Güçlü sorulara bir kaç örnek;

  • Bu durumun seni nasıl etkilediğini düşünüyorsun?
  • …… şu anda biliyor olmak sana ne hissettirdi?
  • Bu deneyimden ne öğrendin?
  • Gerçekten senin için önemli olan ne?
  • Burada tam olarak demek istediğin … mı?
  • Bu öğrendiğini hayatının başka hangi alanlarında kullanabilirsin?
  • Bu konudaki inançların gerçeğe dayanıyor mu?
Koçluk Seansı Ne Sıklıkta Yapılır ve Süresi Ne Kadardır ?

Koçluk seansları haftada 1 kez yapılır. Bir koçluk seansı yaklaşık olarak 45 dakika ile 1 saat arasında sürmektedir. Ancak 20- 25  dakikada da yapılabilmesi mümkündür.

Hedefe ulaşma süresi ortama olarak 8-12 seans arasındadır. Bu süreç yaklaşık 2-3 aydır. Süreç hedefin büyüklüğüne ve küçüklüğüne göre değişkenlik gösterebilir.

1-2 seansta halledilebilecek konular için spot Koçluk seansları da yapılabilir.